Štěpánská

  • Doba přípravy: 1h 50minut 
  • Obtížnost: středně obtížné 
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: husička 

Suroviny:

  • Hovězí husičku 1 kg (nebo jakýkoliv jiný kus zadního hovězího)
  • Špek 2 proužky
  • Cibule 4 větší
  • Sádlo
  • Hovězí základ/vývar
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Černý pepř celý
  • Hladká mouka 1-2 lžíce
  • Máslo
  • Vejce

Postup

Příprava: 

Nejdříve maso prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. Připravíme si vyšší pekáč a v něm na sádle osmahneme zprudka maso, to si následně vyndáme na prkénko vedle a ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Tu je zapotřebí osmahnout do zlatova až tmava, je základem naší omáčky. Když je cibule dostatečně osmahnutá, tak přidáme koření – bobkový list, nové koření a černý pepř celý. Vše zalijeme hovězím základem, do pekáče vrátím maso a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 1h 30 minut. Po vyndání pekáče z trouby umístíme maso na prkénko vedle a nejdříve dokončíme omáčku. Tu propasírujeme přes železné síto do připravené vyšší pánvičky (typu wok), omáčku provaříme do požadované hustoty, případně dohustíme máslovou jíškou, a na závěr přidáme lžíci másla (již nevaříme, necháme jen dojít, aby se máslo rozpustilo), které omáčce dodá vynikající jemnou chuť. Maso nakrájíme na cca 0,5 cm plátky a můžeme servírovat společně s omáčkou a uvařeným vejcem, které připravíme natvrdo nebo kdo si troufne, tak jako zastřené vejce. Ideální přílohou jsou houskové či karlovarské knedlíky, ale můžete zvolit také rýži, těstoviny či opečené brambory dle vaší preference.          

.  

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...