Štěpánská
- Doba přípravy: 1h 50minut
- Obtížnost: středně obtížné
- Pro 4 osoby
- Vhodný typ masa: husička
Suroviny:
- Hovězí husičku 1 kg (nebo jakýkoliv jiný kus zadního hovězího)
- Špek 2 proužky
- Cibule 4 větší
- Sádlo
- Hovězí základ/vývar
- Sůl
- Pepř mletý
- Bobkový list
- Nové koření
- Černý pepř celý
- Hladká mouka 1-2 lžíce
- Máslo
- Vejce
Postup
Příprava:
Nejdříve maso prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. Připravíme si vyšší pekáč a v něm na sádle osmahneme zprudka maso, to si následně vyndáme na prkénko vedle a ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Tu je zapotřebí osmahnout do zlatova až tmava, je základem naší omáčky. Když je cibule dostatečně osmahnutá, tak přidáme koření – bobkový list, nové koření a černý pepř celý. Vše zalijeme hovězím základem, do pekáče vrátím maso a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 1h 30 minut. Po vyndání pekáče z trouby umístíme maso na prkénko vedle a nejdříve dokončíme omáčku. Tu propasírujeme přes železné síto do připravené vyšší pánvičky (typu wok), omáčku provaříme do požadované hustoty, případně dohustíme máslovou jíškou, a na závěr přidáme lžíci másla (již nevaříme, necháme jen dojít, aby se máslo rozpustilo), které omáčce dodá vynikající jemnou chuť. Maso nakrájíme na cca 0,5 cm plátky a můžeme servírovat společně s omáčkou a uvařeným vejcem, které připravíme natvrdo nebo kdo si troufne, tak jako zastřené vejce. Ideální přílohou jsou houskové či karlovarské knedlíky, ale můžete zvolit také rýži, těstoviny či opečené brambory dle vaší preference.
.
Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...
Chilli con carne
Texaská specialita proslulá po celém světě, připravte si snadno a rychle!
Špagety s hovězím, česnekem, sušenými rajčaty a pyré
Jednoduché a rychlé těstoviny s hovězím masem vhodné pro rušný týden
Lasagne
Italská klasika, kterou miluje snad celý svět a my v Čechách nejsme rozhodně výjimkou!
Farmářské brambory
Pochoutka nejen pro farmáře, ale i celou rodinu!
Musaka z mletého hovězího
Řecká specialita Musaka nadchne velké gurmány i malé strávníky.
Steak z vyzrálého hovězího
Recept na dokonalý steak pro přípravu doma - jde to i bez grilu!
Mleté hovězí steaky s kadeřávkem a pečenou zeleninou
Jednoduchá a rychlá večeře pro celou rodinu!
Bruschetta s rajčaty a hovězím steakem
Italská delikatesa bruschetta s rajčaty a hovězím steakem: tutovka na každou grilovací party!
Pečená hovězí žebra
Žebra z vyzrálého hovězího jsou šťavnatá, měkká a jednoduše chutnají skvěle. Stačí k nim přidat ty správné ingredience a z trouby pak vyndáte gurmánský skvost!
Picanha na grilu s Chimichurri
Úžasný šťavnatý steak pro pravé gurmány s omáčkou Chimichurri
Pljeskavica
Tato pochoutka z mletého masa kraluje celému Balkánu a v Čechách na ni také nedáme dopustit, je superrychlá a jednoduchá, zkuste ji s námi!
Poctivý burger
Král letního grilování! Podle nás stačí skvělé maso bez koření a k němu si do poctivé housky přidat, co máte rádi. Zkuste si připravit dle našeho receptu, pochutnáte si!
Špízy z mletého hovězího
Jemné mleté hovězí patří také na gril! Jednoduché špízy budou ozdobou každé vaší zahradní slavnosti.
Steak na tortille se zeleninovým dipem
Tento recept nabitý bílkovinami a vitamíny si oblíbí celá rodina.
Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami
Rajskou zbožňuje snad každé dítě! Pojďte si vyzkoušet náš vylepšený recept, masové kuličky z našeho vyzrálého hovězího se rozpadají na jazyku.
Hovězí na červeném víně
Hovězí na červeném víně je ideální pro váš nedělní oběd.
Boloňská omáčka s mletým hovězím
Boloňské špagety s mletým hovězím - rychlá a chutná večeře pro celou rodinu.
Guláš z hovězího karabáčku
Oblíbená klasika mezi gurmány, ale mají ho rádi i děti.
Tatarák z pravé svíčkové
Vyhlášená specialita z pravé hovězí svíčkové pro pravé gurmány.
Carpaccio
Carpaccio - ideální předkrm pro všechny příležitosti a správně česky se této lahůdce říká karpáčo.
Roastbeef
Roastbeef od naší babičky je proslulý v celé rodině a je nedílnou součástí každé naší oslavy.
Hovězí vývar z morkových kostí a masa
Vývar je jedno z nejzdravějších jídel, vyzkoušejte náš recept z morkových kostí a hovězího masa.
Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece
Omáčky milují děti i dospělí, a když je v ní kousek poctivého masa, tak chutná ještě lépe!
Španělský ptáček
Španělský ptáček je stálice české kuchyně, ale jak na něj? Uvařte si podle našeho receptu!
Gulášová polévka
Oblíbená gulášovka! Zkuste ji z našeho masa - krku, hrudí nebo podplečí, výborná večeře pro celou rodinu.