Steak z vyzrálého hovězího
- Doba přípravy: 30 minut
- Obtížnost: snadné
- Pro 4 osoby
- Vhodný typ masa: hovězí hruška nebo holubička
Maso:
- Výběrový steakový kus masa z vyzrálého hovězího - např. hovězí hruška nebo holubička cca 1kg
- Olej
- Sůl a pepř
Přílohy:
- Brambory
- Česnek
- Rozmarýn
- Sůl a pepř
- Olivový olej
- Růžičková kapusta
- Slanina
- Smetana min. 33 % 1/2
Postup
Příprava steaku
Příprava steaku je velmi jednoduchá. Maso si nakrájejte na jednotlivé medailonky o tloušťce cca 2-3 cm, osolte a opepřete dle vlastní chuti. Kvalitní vyzrálé hovězí poznáte podle toho, že když uděláte palcem do masa důlek, tak se vám nevrátí, ale naopak zůstává. Nechte si nahřát troubu na 100 stupňů a dejte do ní plech, aby se také zahřál na požadovanou teplotu. Následně do ocelové (nikoliv teflonové) pánvičky nalijte trochu olivového oleje a nechte ji rozpálit na vysoký stupeň teploty. Až bude pánvička rozehřátá, vložte do ní připravené medailonky. Opečte je zprudka z každé strany cca 3 minuty a následně dejte do trouby na připravený rozehřátý plech (ničím nezakrýváme) a pečte na uvedenou teplotu cca 10 minut. Poté medailonky z trouby vyjměte a nechte maso cca další 3 minuty odpočinout již mimo troubu. Když je maso odpočinuté, tak můžete medailonky nakrájet na tenčí plátky, osolit a opepřit dle chuti a podávat!
Příprava příloh
Rozmarýnové brambory
Předvařené brambory nakrájejte na plátky o tloušťce cca 2 cm, nandejte je na plech pokapaný olivovým olejem a přidejte čerstvý rozmarýn, plátky česneku a dosolte. Takto připravený plech dejte péct do trouby na program gril na 200 stupňů na cca 15- 20 minut.
Růžičková kapusta se slaninou
Růžičkovou kapustu krátce povařte, poté rychle schlaďte a nakrájejte na půlky. Rovněž nakrájejte slaninu na tenké nudličky. Rozehřejte si pánvičku (v tomto případě teflonovou) s trochou olivového oleje a následně opečte kapustu se slaninou. Osolte a opepřete dle chuti, zalijte smetanou a nechte povařit.
Takto připravené přílohy podávejte ke steaku. Doporučujeme si nejdříve upéct brambory, pak připravit steak a mezitím si připravit růžičkovou kapustu.
Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...
Chilli con carne
Texaská specialita proslulá po celém světě, připravte si snadno a rychle!
Špagety s hovězím, česnekem, sušenými rajčaty a pyré
Jednoduché a rychlé těstoviny s hovězím masem vhodné pro rušný týden
Štěpánská
Co uvařit na sv. Štěpána 26. prosince? Máme skvělý tip: Štěpánskou z hovězí husičky
Lasagne
Italská klasika, kterou miluje snad celý svět a my v Čechách nejsme rozhodně výjimkou!
Farmářské brambory
Pochoutka nejen pro farmáře, ale i celou rodinu!
Musaka z mletého hovězího
Řecká specialita Musaka nadchne velké gurmány i malé strávníky.
Mleté hovězí steaky s kadeřávkem a pečenou zeleninou
Jednoduchá a rychlá večeře pro celou rodinu!
Bruschetta s rajčaty a hovězím steakem
Italská delikatesa bruschetta s rajčaty a hovězím steakem: tutovka na každou grilovací party!
Pečená hovězí žebra
Žebra z vyzrálého hovězího jsou šťavnatá, měkká a jednoduše chutnají skvěle. Stačí k nim přidat ty správné ingredience a z trouby pak vyndáte gurmánský skvost!
Picanha na grilu s Chimichurri
Úžasný šťavnatý steak pro pravé gurmány s omáčkou Chimichurri
Pljeskavica
Tato pochoutka z mletého masa kraluje celému Balkánu a v Čechách na ni také nedáme dopustit, je superrychlá a jednoduchá, zkuste ji s námi!
Poctivý burger
Král letního grilování! Podle nás stačí skvělé maso bez koření a k němu si do poctivé housky přidat, co máte rádi. Zkuste si připravit dle našeho receptu, pochutnáte si!
Špízy z mletého hovězího
Jemné mleté hovězí patří také na gril! Jednoduché špízy budou ozdobou každé vaší zahradní slavnosti.
Steak na tortille se zeleninovým dipem
Tento recept nabitý bílkovinami a vitamíny si oblíbí celá rodina.
Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami
Rajskou zbožňuje snad každé dítě! Pojďte si vyzkoušet náš vylepšený recept, masové kuličky z našeho vyzrálého hovězího se rozpadají na jazyku.
Hovězí na červeném víně
Hovězí na červeném víně je ideální pro váš nedělní oběd.
Boloňská omáčka s mletým hovězím
Boloňské špagety s mletým hovězím - rychlá a chutná večeře pro celou rodinu.
Guláš z hovězího karabáčku
Oblíbená klasika mezi gurmány, ale mají ho rádi i děti.
Tatarák z pravé svíčkové
Vyhlášená specialita z pravé hovězí svíčkové pro pravé gurmány.
Carpaccio
Carpaccio - ideální předkrm pro všechny příležitosti a správně česky se této lahůdce říká karpáčo.
Roastbeef
Roastbeef od naší babičky je proslulý v celé rodině a je nedílnou součástí každé naší oslavy.
Hovězí vývar z morkových kostí a masa
Vývar je jedno z nejzdravějších jídel, vyzkoušejte náš recept z morkových kostí a hovězího masa.
Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece
Omáčky milují děti i dospělí, a když je v ní kousek poctivého masa, tak chutná ještě lépe!
Španělský ptáček
Španělský ptáček je stálice české kuchyně, ale jak na něj? Uvařte si podle našeho receptu!
Gulášová polévka
Oblíbená gulášovka! Zkuste ji z našeho masa - krku, hrudí nebo podplečí, výborná večeře pro celou rodinu.