Španělský ptáček

  • Doba přípravy: 120 minut 
  • Obtížnost: snadné
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: kýta spodní šál

Suroviny:

  • Hovězí zadní – kýta spodní šál - 4 plátky á 150g
  • Plnotučná hořčice
  • Vejce vařené 2ks
  • Sterilované okurky 2ks
  • Cibule 4ks
  • Uzený bůček nebo slanina v celku cca 200gr
  • Sůl a pepř

Na omáčku:

  • Sádlo
  • Cibule
  • Mouka
  • Hovězí vývar 1l
  • Lák z okurek 0,1l
  • Hořčice

Postup

Plátky masa naklepeme přes potravinářskou fólii (maso se nám nebude trhat),  maso klepejte od středu ke kraji na co nejtenčí plátky. Každý plátek osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.  Na kraj plátku naskládáme špalíček slaniny nebo bůčku, půlku vejce, půlku okurky a čtvrtku cibule. Špalíčky by měly být užší než plátky masa. Od kraje začínáme rolovat, pořádně utahujeme a kraje ohýbáme nahoru. Řádně zabalené ptáčky převážeme kuchyňským provázkem nebo propíchneme párátkem.

V kastrolu, opečeme na sádle ptáčky ze všech stran do hněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený bůček. Orestujeme do hněda, zaprášíme moukou a opět prorestujeme. Přidáme hořčici a lák z okurek. Promícháme, zalijeme vývarem (ideálně prohřátým) ,vrátíme ptáčky, přivedeme k varu, přiklopíme pokličku a na mírném ohni dusíme do měkka cca 1,5h.

Ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a odložíme na chvíli do misky. Omáčku dochutíme a propasírujeme přes síto zpět do kastrolu (můžeme i rozmixovat ponorným mixérem a zjemnit smetanou), ptáčky vrátíme do omáčky nebo hned servírujeme.

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...