Španělský ptáček
- Doba přípravy: 120 minut
- Obtížnost: snadné
- Pro 4 osoby
- Vhodný typ masa: kýta spodní šál
Suroviny:
- Hovězí zadní – kýta spodní šál - 4 plátky á 150g
- Plnotučná hořčice
- Vejce vařené 2ks
- Sterilované okurky 2ks
- Cibule 4ks
- Uzený bůček nebo slanina v celku cca 200gr
- Sůl a pepř
Na omáčku:
- Sádlo
- Cibule
- Mouka
- Hovězí vývar 1l
- Lák z okurek 0,1l
- Hořčice
Postup
Plátky masa naklepeme přes potravinářskou fólii (maso se nám nebude trhat), maso klepejte od středu ke kraji na co nejtenčí plátky. Každý plátek osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na kraj plátku naskládáme špalíček slaniny nebo bůčku, půlku vejce, půlku okurky a čtvrtku cibule. Špalíčky by měly být užší než plátky masa. Od kraje začínáme rolovat, pořádně utahujeme a kraje ohýbáme nahoru. Řádně zabalené ptáčky převážeme kuchyňským provázkem nebo propíchneme párátkem.
V kastrolu, opečeme na sádle ptáčky ze všech stran do hněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený bůček. Orestujeme do hněda, zaprášíme moukou a opět prorestujeme. Přidáme hořčici a lák z okurek. Promícháme, zalijeme vývarem (ideálně prohřátým) ,vrátíme ptáčky, přivedeme k varu, přiklopíme pokličku a na mírném ohni dusíme do měkka cca 1,5h.
Ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a odložíme na chvíli do misky. Omáčku dochutíme a propasírujeme přes síto zpět do kastrolu (můžeme i rozmixovat ponorným mixérem a zjemnit smetanou), ptáčky vrátíme do omáčky nebo hned servírujeme.
Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...
Chilli con carne
Texaská specialita proslulá po celém světě, připravte si snadno a rychle!
Špagety s hovězím, česnekem, sušenými rajčaty a pyré
Jednoduché a rychlé těstoviny s hovězím masem vhodné pro rušný týden
Štěpánská
Co uvařit na sv. Štěpána 26. prosince? Máme skvělý tip: Štěpánskou z hovězí husičky
Lasagne
Italská klasika, kterou miluje snad celý svět a my v Čechách nejsme rozhodně výjimkou!
Farmářské brambory
Pochoutka nejen pro farmáře, ale i celou rodinu!
Musaka z mletého hovězího
Řecká specialita Musaka nadchne velké gurmány i malé strávníky.
Steak z vyzrálého hovězího
Recept na dokonalý steak pro přípravu doma - jde to i bez grilu!
Mleté hovězí steaky s kadeřávkem a pečenou zeleninou
Jednoduchá a rychlá večeře pro celou rodinu!
Bruschetta s rajčaty a hovězím steakem
Italská delikatesa bruschetta s rajčaty a hovězím steakem: tutovka na každou grilovací party!
Pečená hovězí žebra
Žebra z vyzrálého hovězího jsou šťavnatá, měkká a jednoduše chutnají skvěle. Stačí k nim přidat ty správné ingredience a z trouby pak vyndáte gurmánský skvost!
Picanha na grilu s Chimichurri
Úžasný šťavnatý steak pro pravé gurmány s omáčkou Chimichurri
Pljeskavica
Tato pochoutka z mletého masa kraluje celému Balkánu a v Čechách na ni také nedáme dopustit, je superrychlá a jednoduchá, zkuste ji s námi!
Poctivý burger
Král letního grilování! Podle nás stačí skvělé maso bez koření a k němu si do poctivé housky přidat, co máte rádi. Zkuste si připravit dle našeho receptu, pochutnáte si!
Špízy z mletého hovězího
Jemné mleté hovězí patří také na gril! Jednoduché špízy budou ozdobou každé vaší zahradní slavnosti.
Steak na tortille se zeleninovým dipem
Tento recept nabitý bílkovinami a vitamíny si oblíbí celá rodina.
Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami
Rajskou zbožňuje snad každé dítě! Pojďte si vyzkoušet náš vylepšený recept, masové kuličky z našeho vyzrálého hovězího se rozpadají na jazyku.
Hovězí na červeném víně
Hovězí na červeném víně je ideální pro váš nedělní oběd.
Boloňská omáčka s mletým hovězím
Boloňské špagety s mletým hovězím - rychlá a chutná večeře pro celou rodinu.
Guláš z hovězího karabáčku
Oblíbená klasika mezi gurmány, ale mají ho rádi i děti.
Tatarák z pravé svíčkové
Vyhlášená specialita z pravé hovězí svíčkové pro pravé gurmány.
Carpaccio
Carpaccio - ideální předkrm pro všechny příležitosti a správně česky se této lahůdce říká karpáčo.
Roastbeef
Roastbeef od naší babičky je proslulý v celé rodině a je nedílnou součástí každé naší oslavy.
Hovězí vývar z morkových kostí a masa
Vývar je jedno z nejzdravějších jídel, vyzkoušejte náš recept z morkových kostí a hovězího masa.
Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece
Omáčky milují děti i dospělí, a když je v ní kousek poctivého masa, tak chutná ještě lépe!
Gulášová polévka
Oblíbená gulášovka! Zkuste ji z našeho masa - krku, hrudí nebo podplečí, výborná večeře pro celou rodinu.