Picanha na grilu s Chimichurri

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Obtížnost: snadné
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: picanha

Suroviny:

  • picanha 1kg 
  • olivový olej 
  • hrubá sůl 
  • česnek
  • sůl a pepř
  • 1/3 svazku čerstvého oregána
  • 1 svazek čerstvé hladkolisté petržele
  • 3 stroužky česneku 
  • 1/3 čl chilli papričky
  • 6 pl olivového oleje 
  • 2 pl červeného vinného octa

Postup

Příprava masa: 

  • Nejdříve odstraníme tzv. „silver skin“, nepotřebný tuk a tuk po stranách. Steaky pak nakrájíme ve směru vlákna (žilkování), je to z toho důvodu, abychom je pak před servírováním mohli krájet právě proti vláknu. Tloušťka steaků je ideální na dva prsty a krájíme je tak, že tuk je naspodu (krájí se pak lehčeji).
  • Steaky nejdříve posolíme hrubou solí a necháme odpočinout cca 2 hodiny,  můžeme je nechat i přes noc v lednici.
  • Než jdou steaky na gril,  musí mít pokojovou teplotu. Lehce je potřeme olivovým olejem, pak picanhu grilujeme nejdříve pomalým grilováním na nižší teplotě, pak je znovu potřeme olivovým olejem a dokončíme na vyšší teplotě na požadovaný stupeň propečení. Před servírováním necháme steak odpočinout 5─10 minut. 

Omáčka Chimichurri:

  • Nakrájíme nadrobno čerstvé oregáno a hladkolistou petržel.
  • Utřeme česnek. 
  • Následně všechny ingredience - olivový olej, oregáno, petržel, česnek, chilli papričku, vinný ocet, sůl a pepř promícháme v misce, necháme odpočinout a poté podáváme k připraveným steakům.  
     

 

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...