Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece

Mr. Chef
  • Doba přípravy: 150 minut
  • Obtížnost: snadné
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: loupaná plec

Suroviny:

  • Hovězí loupaná plec 0,8kg
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Celý pepř
  • Hovězí vývar 1,5l
  • Sůl
  • Máslo 2 lžíce
  • Hladká mouka 2 lžíce
  • Čerstvý křen/kopr
  • Zakysaná smetana 200g

Postup

Základ těchto omáček je v kvalitním vývaru.

Maso osolíme a vložíme do vývaru, vývar ze začátku můžeme naředit vodou asi 0,5l, bude se totiž vypařovat a je důležité aby nám zbylo dostatečné množství vývaru do omáčky tj. min 1l.  Když se vývar začne vařit, děrovanou naběračkou sbíráme pěnu z vysrážené bílkoviny. Přidáme koření a teplotu ztlumíme tak, aby vývar jen lehce probublával. Maso vaříme do změknutí, cca 2h.

Maso vyndáme, vývar přecedíme a použijeme na omáčku.

V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme mouku a prorestujeme až nám vznikne jíška, tu zalijeme vývarem, promícháme, dochutíme a provaříme alespoň 20 minut na mírném ohni. Nakonec do omáčky vmícháme čerstvě nastrouhaný křen, množství záleží na intenzitě chuti, kterou chcete mít. Každý křen je trochu jiný, proto doporučuji křen přidávat postupně. Sterilovaný křen nebude nikdy tak dobrý jako čerstvě nastrouhaný. Krátce provaříme a stáhneme z plotny, pokud nechceme v omáčce mít kousky křenu, tak přecedíme a zjemníme zakysanou smetanou a kouskem másla. Poté už nevaříme!

Když budete dávat místo křenu kopr, postup je stejný, jen na konci dochucujeme ještě octem a cukrem.

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...