Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece
- Doba přípravy: 150 minut
- Obtížnost: snadné
- Pro 4 osoby
- Vhodný typ masa: loupaná plec
Suroviny:
- Hovězí loupaná plec 0,8kg
- Bobkový list
- Nové koření
- Celý pepř
- Hovězí vývar 1,5l
- Sůl
- Máslo 2 lžíce
- Hladká mouka 2 lžíce
- Čerstvý křen/kopr
- Zakysaná smetana 200g
Postup
Základ těchto omáček je v kvalitním vývaru.
Maso osolíme a vložíme do vývaru, vývar ze začátku můžeme naředit vodou asi 0,5l, bude se totiž vypařovat a je důležité aby nám zbylo dostatečné množství vývaru do omáčky tj. min 1l. Když se vývar začne vařit, děrovanou naběračkou sbíráme pěnu z vysrážené bílkoviny. Přidáme koření a teplotu ztlumíme tak, aby vývar jen lehce probublával. Maso vaříme do změknutí, cca 2h.
Maso vyndáme, vývar přecedíme a použijeme na omáčku.
V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme mouku a prorestujeme až nám vznikne jíška, tu zalijeme vývarem, promícháme, dochutíme a provaříme alespoň 20 minut na mírném ohni. Nakonec do omáčky vmícháme čerstvě nastrouhaný křen, množství záleží na intenzitě chuti, kterou chcete mít. Každý křen je trochu jiný, proto doporučuji křen přidávat postupně. Sterilovaný křen nebude nikdy tak dobrý jako čerstvě nastrouhaný. Krátce provaříme a stáhneme z plotny, pokud nechceme v omáčce mít kousky křenu, tak přecedíme a zjemníme zakysanou smetanou a kouskem másla. Poté už nevaříme!
Když budete dávat místo křenu kopr, postup je stejný, jen na konci dochucujeme ještě octem a cukrem.
Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...
Chilli con carne
Texaská specialita proslulá po celém světě, připravte si snadno a rychle!
Špagety s hovězím, česnekem, sušenými rajčaty a pyré
Jednoduché a rychlé těstoviny s hovězím masem vhodné pro rušný týden
Štěpánská
Co uvařit na sv. Štěpána 26. prosince? Máme skvělý tip: Štěpánskou z hovězí husičky
Lasagne
Italská klasika, kterou miluje snad celý svět a my v Čechách nejsme rozhodně výjimkou!
Farmářské brambory
Pochoutka nejen pro farmáře, ale i celou rodinu!
Musaka z mletého hovězího
Řecká specialita Musaka nadchne velké gurmány i malé strávníky.
Steak z vyzrálého hovězího
Recept na dokonalý steak pro přípravu doma - jde to i bez grilu!
Mleté hovězí steaky s kadeřávkem a pečenou zeleninou
Jednoduchá a rychlá večeře pro celou rodinu!
Bruschetta s rajčaty a hovězím steakem
Italská delikatesa bruschetta s rajčaty a hovězím steakem: tutovka na každou grilovací party!
Pečená hovězí žebra
Žebra z vyzrálého hovězího jsou šťavnatá, měkká a jednoduše chutnají skvěle. Stačí k nim přidat ty správné ingredience a z trouby pak vyndáte gurmánský skvost!
Picanha na grilu s Chimichurri
Úžasný šťavnatý steak pro pravé gurmány s omáčkou Chimichurri
Pljeskavica
Tato pochoutka z mletého masa kraluje celému Balkánu a v Čechách na ni také nedáme dopustit, je superrychlá a jednoduchá, zkuste ji s námi!
Poctivý burger
Král letního grilování! Podle nás stačí skvělé maso bez koření a k němu si do poctivé housky přidat, co máte rádi. Zkuste si připravit dle našeho receptu, pochutnáte si!
Špízy z mletého hovězího
Jemné mleté hovězí patří také na gril! Jednoduché špízy budou ozdobou každé vaší zahradní slavnosti.
Steak na tortille se zeleninovým dipem
Tento recept nabitý bílkovinami a vitamíny si oblíbí celá rodina.
Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami
Rajskou zbožňuje snad každé dítě! Pojďte si vyzkoušet náš vylepšený recept, masové kuličky z našeho vyzrálého hovězího se rozpadají na jazyku.
Hovězí na červeném víně
Hovězí na červeném víně je ideální pro váš nedělní oběd.
Boloňská omáčka s mletým hovězím
Boloňské špagety s mletým hovězím - rychlá a chutná večeře pro celou rodinu.
Guláš z hovězího karabáčku
Oblíbená klasika mezi gurmány, ale mají ho rádi i děti.
Tatarák z pravé svíčkové
Vyhlášená specialita z pravé hovězí svíčkové pro pravé gurmány.
Carpaccio
Carpaccio - ideální předkrm pro všechny příležitosti a správně česky se této lahůdce říká karpáčo.
Roastbeef
Roastbeef od naší babičky je proslulý v celé rodině a je nedílnou součástí každé naší oslavy.
Hovězí vývar z morkových kostí a masa
Vývar je jedno z nejzdravějších jídel, vyzkoušejte náš recept z morkových kostí a hovězího masa.
Španělský ptáček
Španělský ptáček je stálice české kuchyně, ale jak na něj? Uvařte si podle našeho receptu!
Gulášová polévka
Oblíbená gulášovka! Zkuste ji z našeho masa - krku, hrudí nebo podplečí, výborná večeře pro celou rodinu.