Musaka z mletého hovězího

  • Doba přípravy: 1h 45minut 
  • Obtížnost: středně obtížné 
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: mleté hovězí 

Suroviny:

  • Masové ragú (stejné jako na boloňskou omáčku)
  • Brambory 3-4 větších kusů 
  • Cuketa 1 větší 
  • Lilek 1
  • Rajčata 4-5 větších 
  • Bešamel (máslo, hladká mouka, mléko)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Skořice
  • Drcený kmín
  • Muškátový oříšek
  • Parmazán

Postup

Příprava: 

Připravte si masové ragú jako na boloňskou omáčku (tj. cibule, česnek, mrkev, řapíkatý celer, rajčata, rajčatové pyré, mleté hovězí, lžička třtinového cukru, balzamikový ocet, sklenka červeného vína, sůl, bazalka).

Rovněž si připravte bešamel (tj. rozpustíme máslo, zapražíme hladkou moukou a přidáme mléko, vše pečlivě zamícháme/rozšleháme a krátce povaříme, přidáme sůl a na dochucení i muškátový oříšek).

Předvařte si cca 3-4 větší brambory ve slupce. Lilek nakrájíme na 0,5cm plátky, posypeme solí a necháme ho vypotit. Na stejné plátky nakrájíme větší cuketu a 4-5 větších rajčat. Brambory, cuketu a lilek začneme opékat na pánvi s trochou olivového oleje, vždy přidáme trochu skořice a kmínu, případně i dosolíme.

Když máme přípravu ingrediencí dokončenou, vezmeme si zapékací mísu a začneme vrstvit v tomto pořadí: bešamel, brambory, lilek, cuketa, rajčata, masové ragú, bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem – ideální je parmazán.

Dáme zapéct do trouby na cca 160 stupňů na přibližně 45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme asi dalších 15 minut odpočinout a následně můžeme podávat.

.  

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...