Hovězí vývar z morkových kostí a masa

  • Doba přípravy: 20 min příprava zeleniny a masa, 4h vaření vývaru  
  • Obtížnost: snadné
  • Pro 4 osoby
  • Vhodný typ masa: kosti , žebra

Suroviny:

  • Morkové kosti 1kg
  • Hovězí žebro masové 1kg
  • Voda 4l
  • Mrkev 200g, celer 150g, petržel 50g
  • 2 cibule
  • Stonky hladkolisté petržele, nebo vršky řapíkatého celeru
  • Bobkový list, nové koření, celý pepř

Postup

  • Morkové kosti pečlivě omyjeme, propláchneme a zbavíme je všech povrchových nečistot. Osušíme je, vložíme na plech a dáme do trouby předehřáté na 220°C.
  • Pečeme do ztmavnutí cca 8 min., poté na plechu otočíme na druhou neopečenou stranu a pečeme opět do tmava. Kosti vyndáme z trouby a propláchneme studenou vodou, zbavíme se tak tuku a bílkovin, které se vypekly.
  • Maso na žebrech také pečlivě omyjeme, propláchneme a vložíme do mísy, kde je spaříme vroucí vodou, necháme ponořené cca 30 sekund a propláchneme studenou vodou.
  • Poté maso s žebry a morkové kostmi vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, tak aby byly ponořené.
  • Až se nám voda začne vařit, ztlumíme teplotu na minimum, aby přestala bublat a pak děrovanou naběračkou opatrně sbíráme pěnu z vysrážené bílkoviny. Když se pěna přestane tvořit, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř.
  • Takto vývar vaříme na nejnižší teplotu alespoň 4 hodiny.
  • Po 4 hodinách vezmeme cibuli, odebereme první špinavé slupky, rozkrojíme napůl a řeznou stranou položíme na rozpálenou pánev. Sundáme ji, až když je cibule opečena do hněda.
  • Takto opečenou cibuli přidáme s ostatní očištěnou zeleninou do vývaru a pozvolna vaříme další hodinu. POZOR. S vývarem nemícháme, jinak by se mohl zakalit.
  • Vývar nakonec přecedíme přes síto do jiného hrnce a ještě krátce povaříme.
  • Pokud máte v plánu vývar hned jíst, odlijte si požadované množství, které potřebujete a dochuťte solí.
  • Pokud chcete vývar uskladnit na jindy, rychle ho zchlaďte, např. ve vodní lázni. Z vychlazeného vývaru stáhněte tenkou tukovou vrstvu.
  • Takto připravený vývar si můžete i zamrazit, vydrží vám i několik měsíců. A používat ho můžete rovněž jako kvalitní základ do všech ostatních polévek a omáček.

Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...